Vi som vil vokse for å ha mer å gi!

Å SPILLE HVERANDRE GODE

 

Hva betyr det egentlig å spille hverandre gode? Utrykket blir ofte assosiert med fotball. Kjente profiler som Nils Arne Eggen og Alex Ferguson har vært flittige brukere av utrykket igjennom flere tiår. De klarte begge på en mesterlig måte å implementere denne filosofi og tankegang inn i sine respektive spilleres DNA. De skapte en kultur der det ble naturlig å se på seg selv som en del av noe større. En helhet av individer som er totalt avhengig av hverandre, samt at utviklingen i laget skjer kun ved at alle drar mot samme mål og i samme tempo. Sagt på en annen måte, kjører en av spillerne sitt eget” ego” løp kan det skade hele laget. 

Det er ikke mitt mål her å sammenligne et fotballag og en arbeidsplass, men allikevel gjorde disse kjente fotballprofilene noe interessant. De beviste langt på vei at et lag bestående av gode lagspillere kunne nå langt lengre enn et lag bestående av kjente profiler som ikke nødvendigvis spilte for felleskapet, og derfor ikke ble samkjørt.

I foredraget Å spille hverandre gode prøver jeg ikke å være hverken Eggen eller Ferguson, men det jeg formidler er viktigheten av å ha et godt vekstmiljø på din arbeidsplass for at dine ansatte skal kunne vokse og utvikle seg.

 

Få mer ut av deg selv og dine ansatte

 

Min påstand er at vi mennesker har det best når vi er i utvikling. Når vi vokser er vi i endring, og når vi utvikler nye ferdigheter gir det oss en god mestringsfølelse. Følelsen av å bli bedre innenfor et felt, eller mestre noe som man trodde var umulig. Alt dette er mulig å oppleve på arbeidsplassen om det blir lagt til rette for det. Og det er her” vekstmiljøet” kommer inn i bilde. Min oppvekst på bondegård lærte meg mye om vekst og hvilke forutsetninger som måtte til. I landbruket er kunstgjødsel og kraftfor hyppig brukt som virkemiddel for vekst. Men ekstra kraftfor kunne også være en kompensasjon for oksen med litt” dårlige gener” når det gjaldt vekst. Litt ekstra kunstgjødsel kunne brukes om været ikke var på bondens side, eller kunstig vanning om det ble for tørt på åkeren. Vi hadde som sagt mange kort i erme. 

Om du er leder i en bedrift eller arbeider i et team så påvirker du miljøet rundt deg. Noen gjør det bevisst mens andre er kanskje ikke så klar over hvordan de gjør det. Men poenget er at alle gjør det. Å spille hverandre gode har fokus på hvordan du som leder og som ansatt kan påvirke vekstmiljøet rundt deg på en positiv og bærekraftig måte. 

 

Temaer som jeg belyser underveis i foredraget

  • Anerkjennelse, hvorfor søker vi den. Og hva er konsekvensen om vi ikke får den.
  • Feedback, hvorfor er dette avgjørende for vekst
  • Alltid tydelig og ærlig i kommunikasjonen med alle, hvilke fordeler gir dette i et arbeidsmiljø
  • Tillit og trygget, hvorfor utvikler vi oss raskere når dette er på plass rundt oss.
  • En kultur der det å dele kunnskap og erfaringer blir en vane
  • Rolleavklaringer og ansvar, hvordan ansatte kan utvikle handlingslammelse om dette ikke er på plass
  • Skyve medarbeidere foran seg, hvilke gevinster gir dette teamet og bedriften
  • Empati er selve hjerte i bedriften. Hvorfor?

 

Mitt mål med foredraget

Å sette deg i stand til å påvirke vekstmiljøet i din bedrift på en positiv måte, samt og gi deg det verktøyet du trenger for å gjøre det. Men aller viktigst at du forstår hvorfor dette er så viktig.

Se for deg at du har en motor på 100 hestekrefter når den virker som den skal. Men om du begynner å slurve med servicen over tid synker effekten. Det merkes ikke så lett da dette skjer gradvis. Men når du etter noen år sjekker effekten er den kun på 50 effektive hestekrefter. 

Dette kan også skje med ditt team eller din bedrift om du ikke tar servicen til dine medarbeidere på alvor. De slutter å anerkjenne hverandre for godt arbeid, feedback er ikke så viktig lengre da ingen egentlig bryr seg. Ansvaret, ja hvem har det? Ikke jeg i hvert fall.. Dele min kunnskap med de andre kollegaene min, de gir jo aldri noe tilbake, nei takk! Tenk når dette over tid for å utvikle seg i negativ retning. Hvor mye av potensialet av de ansatte får du da ut? 

Det er ikke meningen å skremme deg som bedriftseier eller leder, men samtidig er menneskene i bedriften din de som bærer selskapet. Har dine medarbeidere det bra på jobb, trives de, er de trygge i sine roller, utvikler de seg, blir de anerkjent og får de konstruktive tilbakemeldinger som fremmer vekst?

Hvis ja, da har du et bærekraftig vekstmiljø som vil gjøre dere motstandsdyktige og i stand til å takle de endringer som fremtiden krever.

coach martin haug 3.jpg

Vi ønsker å bli kontaktet av deg Martin!

«Martin klarte på en fin måte å engasjere hele bedriften med sitt foredrag om arbeidsmiljø, «å spille hverandre gode». Han har en unik evne til å formidle budskapet med glimt i øyet, humor, musikk, engasjement og med faglig tyngde. Våre forventninger ble innfridd og vi anbefaler gjerne Martin for andre bedrifter.»

- Egil Aaltvedt, daglig leder, Aaltvedt Betong AS

 

 

«Asker og Bærum ble best i gruppen på nytt og brukt denne uka - vi kaller det Martin-effekten!!»

- Terje Halvorsen, daglig leder, RøhneSelmer Asker og Bærum